Besto fagprøven med beste karakterer

2024-06-25 13.26.50

Etter to år i lære, kan Evan Johnsen (22) og Ulrik Sirnes Birkeland (21) endelig kalle seg industrimekanikere.

Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– Vi har fått være med på de fleste prosjektene i verkstedet og lært veldig mye, sier Ulrik.

Evan nikker samtykkende. Begge trekker frem de varierte arbeidsoppgavene i verkstedet hos Tratec Halvorsen som noe av det beste med læretiden.

– Ingen dager er like. Selv liker jeg best å sveise. Det er utrolig «satisfying». Da går jeg inn i min egen verden, forteller Evan.

– HAN HAR et naturlig talent for sveising. Det kommer veldig lett til Evan. Slik er det ikke for alle, kommenterer verksmester John Vester Nielsen, som har det faglige ansvaret for lærlingene.

For Ulrik er det hele spekteret av industrimekanikerfaget som fenger.

– Vi sveiser, dreier, monterer og trykktester. Jeg liker alt. De siste månedene har vi jobbet mye med en firkanttank som skal ut i Nordsjøen. Det har vært veldig gøy, sier han.

SELVE FAGPRØVEN betegner de som krevende. Begge fikk i oppgave å lage en liten trykktank i syrefast stål – helt fra bunnen av.

De har knekt plater, valset, laget huller, håndtak og røruttak, sveist alt sammen og til slutt utført trykktesting med påfølgende rapportering. Alt måtte gjøres i løpet av én arbeidsuke.

– Jeg er utrolig stolt, både på deres og bedriftens vegne. De valgte en fagprøve som er over normalt nivå. At de da får beste karakter – meget bestått – er fantastisk, sier Nielsen.

HAN LEGGER ikke skjul på at det for Tratec Halvorsen betyr mye å ha lærlinger i bedriften.

– Vi trenger flere unge mennesker i dette yrket. Men kandidatene vokser ikke på trær. Derfor må vi gjøre det attraktivt for dem å være her, sier Nielsen, som håper at både Evan og Ulrik fortsetter i verkstedet på Øyesletta.

Hvis noen lurer på om trykktankene som Evan og Ulrik har laget havner på peishylla hjemme i stua, så er svaret nei.

– De skal stilles ut i bedriftens lokaler, til inspirasjon for andre ungdommer som vurderer å gå i lære hos oss, sier Nielsen.

Video er ikke spesifisert. Velg en å vise.

Tre nye lærlinger klare for Tratec Halvorsen

To av de tre lærlingene som starter i august, vil bli sveisere. – Som å vinne i lotto, sier John Vester Nielsen, som er sjef i verkstedet.

Det jobbes for fullt på coalesceren

Den 18,5 meter lange coalesceren som bygges i verkstedet tar form.