Nytt fokus og tøffe prioriteringer

AQ9I0164

Færre på verkstedet, karantener og hjemmekontor. Koronakrisen har satt de ansatte på prøve.

– Vi måtte gjøre noen tøffe prioriteringer, sier John Vester Nielsen, og stryker hånden lett over en Pig Receiver som er under arbeid inne på verkstedet på Øyesletta.

Som leder av fabrikasjon fikk Nielsen en gedigen utfordring i fanget, da regjeringen 12. mars i år valgte å stenge ned landet. Strenge smitterestriksjoner ble innført i hele Norge, noe som for Tratec Halvorsen innebar at hele administrasjonen ble sendt på hjemmekontor på ubestemt tid.

MEN DE MEKANISKE arbeidene kunne selvsagt ikke utføres hjemmefra. Og selv om enkelte oppdrag ble satt på vent, var det flere jobber som måtte avsluttes. Ledelsen valgte derfor å beholde fem mann i verkstedet, pluss verkstedssjefen selv.

– Med redusert bemanning, måtte vi prioritere de prosjektene som hastet mest, sier Nielsen.

Blant dem som har sveiset seg gjennom hele koronaperioden er polakken Rafal Michalek.

– Så veldig annerledes har det ikke vært. Arbeidsoppgavene har jo vært de samme. Og fordi vi har vært så få på jobb, har det vært lett å holde avstand til de andre, sier Michalek.

ETTER NOEN UKER strømmet det på med hasteoppdrag og en del småjobber. Myndighetene lempet på restriksjonene, og Nielsen fikk mulighet til å øke bemanningen igjen.

– Problemet da var at mange var i karantene. Vi måtte faktisk leie arbeidskraft gjennom et byrå en periode, forteller han.

Alle de faste verkstedsarbeiderne er nå tilbake på jobb. Aktiviteten er faktisk så stor at bedriften fra august øker staben med to sveisere og én lærling som skal bli industrimekaniker.

OGSÅ ADMINISTRASJONEN ble tvunget til å jobbe på en annen måte.

– Koronasituasjonen satte oss skikkelig på prøve. Vi ble tvunget til å tenke annerledes rundt det aller meste, sier Bjørn Helleren.

Lederen for salg og marked flytter på noen papirer og smiler. Fra nabokontoret høres latter. Etter uker og måneder med unntakstilstand, begynner ting endelig å normalisere seg i administrasjonsbygget – som ligger et steinkast fra verkstedet.

– SELV HAR JEG vært på kontoret hver dag siden restriksjonene kom. Først var jeg helt alene her. Etter hvert kom resten av kjernestaben. Men vi har hele tiden vært superforsiktige, påpeker Helleren.

Han forteller at hver mann har jobbet isolert fra sitt kontor. Og smittevernsreglene er hele tiden blitt fulgt til punkt og prikke.

– Vanligvis reiser vi rundt og møter kunder. Men når kundene har hjemmekontor, blir det vanskelig å treffe dem fysisk, sier Helleren.

HELDIGVIS KJENNER han og de andre på salg og marked mange, etter å ha jobbet lenge i bransjen.

– Uten gode nettverk, kunne vi bare lagt inn årene. Med folk man kjenner, går det an å kjøre gode videomøter, sier Helleren.

Oljepriskollapsen gjorde dessuten at en rekke prosjekter stoppet helt opp.

– Vi har vært nødt til å endre fokus og lete etter jobber andre steder, sier Helleren.

Dessuten måtte han sammen med resten av ledelsen administrere reisingen for ansatte på vedlikeholdsoppdrag.

– DET ER IKKE enkelt når flyruter innstilles og hoteller stenges, sier Helleren, som ser at salgsarbeidet gjennom koronakrisen gir resultater.

– Vi må huske at dette ikke er over. Mange av restriksjonene gjelder fortsatt. Men med tanke på jobber fremover, er jeg optimistisk, sier Helleren.

 

Video er ikke spesifisert. Velg en å vise.

Tre nye lærlinger klare for Tratec Halvorsen

To av de tre lærlingene som starter i august, vil bli sveisere. – Som å vinne i lotto, sier John Vester Nielsen, som er sjef i verkstedet.

Det jobbes for fullt på coalesceren

Den 18,5 meter lange coalesceren som bygges i verkstedet tar form.