Tre nye lærlinger klare for Tratec Halvorsen

2024-06-25 13.45.36

To av de tre lærlingene som starter i august, vil bli sveisere. – Som å vinne i lotto, sier John Vester Nielsen, som er sjef i verkstedet.

Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– Alle de mekaniske verkstedene i regionen sliter med å få tak i lærlinger. At vi har tre stykker som skal begynne hos oss, er fantastisk, sier Nielsen.

Mens Morten Klungeland (17) skal gå i lære som industrimekaniker, ønsker Duncan Janke (18) og Johan Rafoss (17) å utdanne seg til sveisere.

– Vi har vært heldige. Det er nesten ingen som vil bli sveisere lenger, selv om det er den kompetansen vi kanskje trenger mest i verkstedet, sier Nielsen.

TRIOEN BEGYNNER på det toårige utdanningsløpet 5. august, men har allerede tyvstartet litt med sommerjobb i verkstedet på Øyesletta.

– Mitt inntrykk er at bedriften jobber med mye spennende teknologi og har mange flinke folk. Derfor søkte jeg om å få være her på Tratec Halvorsen, sier Morten Klungeland, som er fra Høyland mellom Lyngdal og Korshamn.

– Det blir et stykke å kjøre til jobb, så jeg må nok opp i femtiden hver dag. Men jeg har lettmotorsykkel og satser på å bruke den når jeg skal jobbpendle, sier 17-åringen.

DUNCAN JANKE bor i Korshamn. Han har bil og kan tilby Morten skyss når det er nødvendig.

– Jeg liker TIG-sveising. Tratec Halvorsen er den største bedriften i Lister som driver med dette. Derfor var jeg aldri i tvil hvor jeg ville gå i lære, sier Duncan.

Han har vært på utplassering hos Tratec Halvorsen fra skolen flere ganger, og føler han vet litt om hva han går til.

– Jeg har sett hvor flinke de som jobber her er til å sveise. Så god vil jeg også bli, sier Duncan, som ønsker å jobbe hardt for å skaffe seg de ulike sveisesertifikatene så raskt som mulig.

FOR JOHAN RAFOSS var det en samtale med verkstedsjef Nielsen som ble avgjørende for at han søkte seg til Tratec Halvorsen.

– Vi var på bedriftsbesøk med klassen mens jeg gikk det første året på Flekkefjord videregående skole. Da snakket jeg med John, og han virket som en grei kar. Jeg tror det blir en fin plass å jobbe, sier Johan, som får atskillig kortere vei til jobb enn de to andre lærlingene.

– Jeg bor på Feda, og kan ta mopeden til og fra jobb, smiler Johan fornøyd.

DE TO SISTE årene har John Vester Nielsen hatt det faglige ansvaret for to lærlinger, som begge tok fagprøve med beste karakter tidligere i sommer. Nå gleder han seg til å få på plass tre nye lærlinger.

– Det virker som interessen for yrkesfag har tatt seg opp noe. For oss i Tratec Halvorsen er det viktig å bidra til å utdanne unge mennesker til yrket vårt, sier han.

Video er ikke spesifisert. Velg en å vise.

Det jobbes for fullt på coalesceren

Den 18,5 meter lange coalesceren som bygges i verkstedet tar form.

Besto fagprøven med beste karakterer

Etter to år i lære, kan Evan Johnsen (22) og Ulrik Sirnes Birkeland (21) endelig kalle seg industrimekanikere.