Donerer stål til sveisende skoleelever

AQ9I6854 (2)

Tratec Halvorsen gir bort over ett tonn med rør og plater i syrefast stål til en lokal skole, slik at elevene skal kunne øve seg på TIG-sveising.

– Dette er helt supert. Stål er jo veldig dyrt for skolen å kjøpe inn. Vi er veldig takknemlige for at Tratec Halvorsen bidrar på denne måten, sier Jan Gunnar Helleren, som er lærer VG1 på Flekkefjord videregående skole.

Sammen med lærerkollega Kim Roar Solhaug var han innom verkstedet på Øyesletta før ferien og lastet stålet over på en tilhenger.

– VI OPPLEVER at interessen for TIG-sveisning har tatt litt av på skolen de siste årene. Derfor er det fantastisk at vi kan komme hit og hente stål som vi kan jobbe med, sier Solhaug.

De to lærerne anslår at stålbeholdningen som doneres fra Tratec Halvorsen vil kunne holde elevene i aktivitet i nærmere to skoleår.

– VI MÅ NOK supplere med litt andre type metaller. Men når det gjelder stål, skal vi nå være godt dekket, sier Helleren.

Det var under en omvisning hos Tratec Halvorsen i vår at han og elevene ble oppmerksomme på stålet som sto lagret ute på plassen.

– Jeg spurte hva disse delene skulle brukes til, og fikk til svar at de var til overs fra et prosjekt. Da så jeg muligheten til å spørre om de kunne sponse oss med noe stål. At elevene kan bruke rester fra et prosjekt som ellers ville ha gått til resirkulering, er dessuten bra fra et bærekraftsperspektiv, smiler Helleren.

INITIATIVET BLE godt mottatt av Tratec Halvorsens ledelse.

– Vi er veldig glade for å kunne bidra på denne måten. Elevene får trent på sveising av både syrefast 316 og duplex-stål, sier John Vester Nielsen, fabrikasjonssjef hos Tratec Halvorsen.

Flekkefjord videregående skole har 45 elever fordelt på tre klasser som går på teknologi- og industrifag. Nielsen håper å se noen av dem hos Tratec Halvorsen.

– VI HÅPER JO at vi kan bidra til at interessen for TIG-sveising holder seg, og i neste omgang at noen av elevene velger å søke om lærlingplass hos oss, sier Nielsen.

TIG-sveising er en metode for buesveising av mange materialer, hvor lysbuen brenner mellom en ikke-smeltende elektrode av wolfram og arbeidsstykket. Buen og smeltebadet er beskyttet av argon eller helium.

– Viktig å vise oss frem for skoleelevene

Førsteårselever fra Flekkefjord videregående skole fikk en grundig innføring i hvordan det er å være lærling hos Tratec Halvorsen.

Firkanttanken klar til testing

Den første av de seks tankene til den nye Hugin A-plattformen står snart ferdig i verkstedet.