FEIRET JOHAN SVERDRUP MED KAKE

FEIRET JOHAN SVERDRUP MED KAKE

Åpningen av Norges neste store oljeeventyr ble feiret med marsipankake i kantina på Øyesletta.

Johan Sverdrup-feltet er i produksjon. Equinor er operatør. Tratec Halvorsen er blant samarbeidspartnerne.

Johan Sverdrup er den største utbyggingen på norsk sokkel siden 1980-tallet. Feltet blir det tredje største på norsk sokkel. Når andre byggetrinn kommer i drift i 2022, vil maksproduksjonen være på hele 660.000 fat olje per dag. Det utgjør rundt en tredel av all oljeproduksjonen på norsk sokkel.

Johan Sverdrup-feltet får strøm fra land. CO2-utslippene fra produksjon av olje og gass er anslått til under ett kilo CO2 per fat. Snittet internasjonalt er på 18 kilo CO2 per fat.

– Olje fra Johan Sverdrup forventes å gi inntekter på mer enn 1400 milliarder kroner de neste 50 årene, hvorav mer enn 900 milliarder går til den norske stat og samfunnet. Mongstad spiller en viktig rolle i realiseringen av disse verdiene. Johan Sverdrup gir samtidig økt aktivitet ved anlegget og nye muligheter for fremtiden, sier Irene Rummelhoff, konserndirektør for Markedsføring, midtstrøm og prosessering i Equinor, i en pressemelding.

Som en markering av at giganten i Nordsjøen er i produksjon, inviterte Equinor alle sine samarbeidspartnere og lokalsamfunn i Norge som har vært med på «eventyret» til kakefest.

Fakta om Johan Sverdrup:
• Det tredje største oljefeltet på norsk sokkel (2,7 milliarder fat oljeekvivalenter i forventede ressurser).
• Maksproduksjon etter andre byggetrinn er i drift er på hele 660.000 fat olje per dag. Dette utgjør ca 1/3 av all oljeproduksjonen på norsk sokkel.
• Balanseprisen for hele feltutbyggingen er på under 20 dollar per fat
• Bygges ut i to faser. Fase 1 ble godkjent av norske myndigheter i 2015, og produksjonen startet i oktober 2019. Fase 2 av utbyggingen ble godkjent i 2019, og forventes å komme i produksjon i 4. kvartal 2022.
• Drives av Equinor (operatør), Lundin Norway, Petoro, Aker BP og Total.

– En fremoverlent og viktig bedrift

Formannskapet i Kvinesdal kommune med ordfører Per Sverre Kvinlaug i spissen kom på bedriftsbesøk, og lot seg imponere.

– Viktig å vise oss frem for skoleelevene

Førsteårselever fra Flekkefjord videregående skole fikk en grundig innføring i hvordan det er å være lærling hos Tratec Halvorsen.